Restaurant Week Trójmiasto

kiedy:
środa, 18 kwietnia 2018 - poniedziałek, 30 kwietnia 2018
godz. 08:00 - 21:00
Wiosenna edycja wielkiego święta kulinariów startuje w środę 18 kwietnia 2018 r. w Gdyni! W trakcie festiwalu „Restaurant Week Trójmiasto” swoje popisowe trzydaniowe menu przygotują szefowie kuchni najlepszych trójmiejskich restauracji. 9 z nich znajduje się na Szlaku Kulinarnym Centrum Gdyni. Festiwal potrwa do 30 kwietnia.

Hasłem kwietniowej edycji jest „Chodźmy do Restauracji”, co wiąże się z wiosną, słonecznymi dniami, budzącą się do życia przyrodą, opuszczeniem domowych czterech kątów i wyjściem do restauracji. Dlatego w menu przygotowanym przez szefów kuchni dominują świeże warzywa i zioła. Należy też dodać, że restauratorzy wykorzystują lokalne produkty, co sprawia że trójmiejski „Restaurant Week” jest tak wyjątkowy.
Specjalnie na festiwal każda restauracja przygotuje dwie karty dań do wyboru. Na każdą z nich będą się składać trzydaniowe menu, czyli przystawka, danie główne i deser.
Aby wziąć udział w kulinarnym święcie, wystarczy wejść na strone Restaurant Week, wybrać restauracje, godzinę i jedno z dostępnych menu.

Pikantnie, kolorowo i nowocześnie

Wszytkie gdyńskie restauracje biorące udział w „Restaurant Week Trójmiasto” leżą na Szlaku Kulinarnym Centrum Gdyni, który jest partnerem wydarzenia.
Chlebki naan, pierożki samos czy butter chicken w aromatycznym sosie, to tylko niektóre z dań jakie przygotuje szef kuchni indyjskiej restauracji Bollywood Lounge. Intensywnych smaków i aromatów dostarczy nam również hiszpańska restauracja Tapas Barcelona, która przygotuje m.in. sezonowa wołowina z Pniew czy krewetki i mule w rybnym wywarze. Do słonecznych Włoch zabierze nas Cozzi Ristorante. A o za sprawą rissoto z borowikami i truflami oraz merluzzo limone, czyli filetem z dorsza marynowanym w tymianku i skórce z cytryny. Kolejną propozycją z Półwyspu Apenińskiego będzie menu przygotowane przez kucharzy Tratoria La Fortuna. Z dań głównych będziemy mieli mieli do wyboru tortelloni afumicato, czyli rodzaj gryczanego makaronu podawanego z wędzonym dorszem lub scaloppine con fragola, czyli polędwiczki wieprzowe w sosie winno-truskawkowym. Mięs i świeżych ryb nie zabraknie także w kolejne festiwalowej propozycji. Grecka Taverna Zante zaprasza na klopsiki kofta z baraniną zapiekane w pikantnym sosie shakshuka i grillowany ser halloumi oraz psarime sousami, czyli pstrąga z sezamem i soczewicą.

Europejską kuchnię w nowoczesnym wydaniu oferuję Fedde Bistro. Z popisowych dań szefa kuchni będziemy mieli okazje spróbować malfatti, czyli rodzaju gnocchi, podawanego nietypowo, bo z tofu. Natomiast drugą propozycją są polędwiczki wieprzowe z kawiorem z pstrąga. Kolejna restauracja, oprócz sandacza w cytrusach i burgera z jelenia, zaoferuje doskonały widok na Gdynię, mowa o znajdującej się na Kamiennej Górze Panoramie Gdynia. Specjalizująca się daniach mięsnych i rybnych restauracja By The Way zaoferuje swoim gościom roladki z cielęciny lub grillowanego łosia z kaszotto z szafranem. Nawet duży apetyt powinny zaspokoić dania, których będziemy mogli spróbować w restauracji On/Off. A wśród nich żeberka z dzika i sandacz marynowany w pomarańczach i ziołach.

„Festiwal Restaurant Week” odbywa się w 13 regionach, w ponad 30 miastach na terenie Polski.

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

Zaloguj się

kwiecień

2018
pn wt śr czw pt sob nd
13 26 27 28 29 30 31 1
14 2 3 4 5 6 7 8
15 9 10 11 12 13 14 15
16 16 17 18 19 20 21 22
17 23 24 25 26 27 28 29
18 30 1 2 3 4 5 6