Powrót do szkoły - jak w przygotowania drugiego śniadania angażują się pociechy z województwa pomorskiego?
Wraz z ostatnimi promieniami letniego słońca dzieci wracają do szkoły. Aby przez kilkugodzinny pobyt w szkole były pełne energii warto zadbać o to, by w ich plecaku zawsze znalazło się miejsce na pyszne i pożywne drugie śniadanie. W tym roku zaproponujmy naszym pociechom wspólne przygotowywanie przekąsek, które zabiorą ze sobą do szkoły. Jak wynika bowiem z badania konsumenckiego przeprowadzonego na zlecenie marki WINIARY tylko 12% dzieci z województwa pomorskiego na co dzień angażuje się w kuchenną pomoc*. A szkoda! Przygotowywanie razem posiłków może przynieść wiele radości i kształtować w naszych dzieciach dobre nawyki. Zachęćmy je więc do rodzinnego gotowania i pokażmy jak wiele przyjemności daje wspólne pichcenie w kuchni!
Przyrządzając posiłki do szkoły staramy się, aby znalazło się tam coś pożywnego, ale i łatwego do przygotowania – tak, by poranny czas spędzony w kuchni nie trwał zbyt długo. Idealną propozycją dla wszystkich tych, którym znudziły się tradycyjne kanapki będzie ich wersja z dodatkiem pasty jajecznej i szynki. Do przygotowania tej przekąski potrzebne nam będą: łyżka Majonezu Dekoracyjnego WINIARY, 2 jajka ugotowane na twardo, łyżeczka chrzanu, 4 plastry szynki, obrany ze skórki pomidor, 3 kromki chleba tostowego, sól i pieprz do smaku oraz kilka pomidorków koktajlowych do dekoracji. Przygotowania zaczynamy od obrania i drobnego posiekania jajek, które kolejno mieszamy z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY i chrzanem. Pastę wystarczy doprawić jeszcze solą i pieprzem oraz posmarować nią kromki chleba. Następnie pokrojonego w plastry pomidora kładziemy na dwóch kromkach chleba, układamy je na sobie, a trzecią kładziemy pastą do dołu. Kanapki dociskamy, ścinamy brzegi, spinamy wykałaczkami i kroimy po przekątnych, na cztery trójkąty. Wystarczy udekorować je jeszcze ćwiartkami pomidorków koktajlowych i idealne drugie śniadanie dla Twojego dziecka gotowe!
Rano zwykle mamy mało czasu. Jeśli wyjątkowo bardzo się spieszymy, przygotujmy proste i równie smaczne kanapki z szynką i serem żółtym. Do ich przyrządzenia będziemy potrzebować: czubatej łyżki Majonezu Dekoracyjnego WINIARY, 2 kromek chleba razowego, po plasterku: szynki, sera żółtego i pomidora, garści rzeżuchy oraz odrobiny soli do smaku. Kromki chleba smarujemy Majonezem Dekoracyjnym WINIARY. Na jednej kromce układamy ser, szynkę i pomidora, a następnie posypujemy ją rzeżuchą i odrobiną soli. Wystarczy jeszcze przykryć naszą kanapkę drugą kromką chleba, lekko docisnąć, przekroić na pół i gotowe! Z taką przekąską w plecaku każde dziecko nie będzie mogło doczekać się przerwy śniadaniowej.
Po więcej inspiracji na smaczne i pożywne przekąski do szkoły, zapraszamy na stronę www.winiary.pl.
* Badanie konsumenckie przeprowadzone przez firmę Millward Brown na zlecenie marki WINIARY.