Grzyby, jałowiec, borówka inspiracją konkursu „Gdyński Przysmak”
Falujące śledzie przypominały o morskim charakterze miasta, a ceviche zabrały nas w daleką kulinarną podróż do Peru. Życie osłodziły ciasteczkowe lizaki i lody „Bursztynowy szlak". Wymienione potrawy, to zwycięzcy poprzednich edycji konkursu Gdyński Przysmak organizowanego przez Agencję Rozwoju Gdyni. Teraz przyszedł czas na nowe danie, które oczaruje gdyńskie podniebienia.
Kto w tym roku popisze się daniem, które zachwyci jury? O tym przekonamy się już niedługo, bo właśnie ruszyła czwarta odsłona tego wydarzenia. Bogactwo lasów i ogrodów przełomu lata i jesieni - tak brzmi motyw przewodni, którym powinni się kierować wszyscy kulinarni amatorzy, marzący o udziale w konkursie.
Poprzednie edycje ograniczały się do stworzenia przystawki, deseru i dania głównego. Teraz panuje pełna dowolność, warunkiem jest wykorzystanie w potrawie tego, co zrodziła leśna lub ogrodowa natura. Przygotowując potrawę należy oczywiście pamiętać o inspiracjach gdyńskich i biorąc pod uwagę bliskość Trójmiejskiego Parku Krajobrazowego, kaszubski rodowód miasta, czy koloryt gdyńskich ogrodów i ogródków, nie powinno być z tym problemu - mówi Witold Okun z Agencji Rozwoju Gdyni.
Dalsze zasady są równie proste. Gotowej potrawie należy zrobić zdjęcie, a następnie przesłać wraz z przepisem na adres projekty@arg.gdynia.pl, lub do siedziby ARG (al. Zwycięstwa 96/98, 81-451 Gdynia) do 22 września.
Potrawy będą oceniać gdyńscy restauratorzy, a laureatów atrakcyjnych nagród poznamy podczas VI Weekendu Kulinarnego Gdyni, który odbędzie się w dniach 26 - 28 września.
Poprzednie edycje ograniczały się do stworzenia przystawki, deseru i dania głównego. Teraz panuje pełna dowolność, warunkiem jest wykorzystanie w potrawie tego, co zrodziła leśna lub ogrodowa natura. Przygotowując potrawę należy oczywiście pamiętać o inspiracjach gdyńskich i biorąc pod uwagę bliskość Trójmiejskiego Parku Krajobrazowego, kaszubski rodowód miasta, czy koloryt gdyńskich ogrodów i ogródków, nie powinno być z tym problemu - mówi Witold Okun z Agencji Rozwoju Gdyni.
Dalsze zasady są równie proste. Gotowej potrawie należy zrobić zdjęcie, a następnie przesłać wraz z przepisem na adres projekty@arg.gdynia.pl, lub do siedziby ARG (al. Zwycięstwa 96/98, 81-451 Gdynia) do 22 września.
Potrawy będą oceniać gdyńscy restauratorzy, a laureatów atrakcyjnych nagród poznamy podczas VI Weekendu Kulinarnego Gdyni, który odbędzie się w dniach 26 - 28 września.