W województwie pomorskim najmniej dzieci potrafi odgrzać sobie obiad– raport z badań „Kulinarni odkrywcy”
Według badań „Kulinarni odkrywcy” im mniej dzieci wiedzą o gotowaniu i potrafią samodzielnie przyrządzić w kuchni, tym gorzej się odżywiają. W województwie pomorskim dzieci radzą sobie z odgrzaniem przygotowanego wcześniej obiadu najgorzej w kraju. Rodzicom i nauczycielom, którzy chcą zadbać o edukację kulinarną dzieci, przychodzi z pomocą konkurs Tesco dla Szkół – „Kulinarni odkrywcy”. Dzięki niemu uczniowie szkół podstawowych i gimnazjalnych nie tylko przekonają się, że gotowanie to ciekawa i kreatywna zabawa, ale też mogą zdobyć atrakcyjne nagrody.
Jak przekonać dziecko do zdrowego odżywiania?
Wg badań UNICEF Polska zajmuje 8. miejsce na świecie pod względem otyłości dzieci, a odsetek dzieci z nadwagą rośnie u nas najszybciej. Do powstrzymania epidemii otyłości nie wystarczy sama nauka o tym, jak ważne jest zdrowe żywienie. „Dzieci i nastolatki nie lubią jadać zdrowych rzeczy, bo zdrowe nie jest ‘cool’” – mówi Alicja Kalińska, dietetyk i doradca żywieniowy. „Własne zdrowie to dla dziecka abstrakcyjne pojęcie. Sposobem na przekonanie go do spróbowania czegoś, za czym nie przepada, a co jest dla niego dobre, jest wspólne gotowanie. Jedzenie przygotowane własnoręcznie, według własnych upodobań, zawsze smakuje lepiej.” Wyniki ogólnopolskich badań „Kulinarni odkrywcy”, sprawdzających stan edukacji kulinarnej dzieci w wieku 6-16 lat, wskazują jednoznacznie
- im lepiej dziecko potrafi sobie poradzić w kuchni, tym zdrowiej się odżywia, a rzadziej sięga po słodycze i fast food.
Nauka gotowania a zdrowe jedzenie
Niestety, polskie dzieci radzą sobie z gotowaniem bardzo kiepsko: ponad połowa nie jest w stanie nawet zaparzyć sobie herbaty, a z usmażeniem jajecznicy poradzi sobie tylko co czwarte. Nie lepiej jest w województwie pomorskim. Choć według rodziców 94% pomorskich uczniów poradzi sobie ze zrobieniem kanapki, to aż 60% z nich nie pokroi sobie chleba ani wędliny. Z odgrzaniem gotowego obiadu poradzi sobie jedynie 34% - to najgorszy wynik w kraju. Przygotować drugie śniadanie do szkoły potrafi tylko 8% dzieci, a ugotować ryż co dziesiąty uczeń. Z braku samodzielności w kuchni wynikają złe nawyki żywieniowe. Aż 24 % dzieci w województwie pomorskim zamiast przygotować lub podgrzać posiłek zaspakaja głód słodyczami lub słonymi przekąskami.
Jak temu zaradzić? Badania „Kulinarni odkrywcy” wskazują, że bardzo ważne jest rozbudzanie zainteresowania kulinariami od najmłodszych lat, kiedy dzieci najchętniej przebywają w kuchni. Aż 74% najmłodszych (6-8 lat) lubi zajęcia kulinarne, ale z wiekiem odsetek ten spada i już tylko co drugi nastolatek lubi gotować. Gimnazjaliści nie chcą i często nie potrafią gotować – zaledwie 45% nastolatków potrafi ugotować jajka, a z ugotowaniem zupy poradzi sobie tylko co dziesiąty.
Gotowanie może być zabawą
W odpowiedzi na zdiagnozowany przez badania problem, 12. edycja programu Tesco dla Szkół poświęcona jest właśnie edukacji kulinarnej dzieci jako sposobowi na wpajanie zdrowych nawyków żywieniowych. Konkurs Tesco dla Szkół – „Kulinarni odkrywcy” dzięki unikalnej filmowej formule łączy edukację z zabawą. Zadaniem konkursowym uczniów jest nakręcenie dwuminutowego filmu przekonującego, że gotowanie może być kreatywną i ciekawą zabawą. Szkoły, których uczniowie przygotują najciekawsze prace i wykażą najwięcej zaangażowania, mają szansę na zdobycie nowoczesnego sprzętu dydaktycznego, w tym 10 pracowni multimedialnych, 16 zestawów do szkolnej sali kinowej oraz nagród indywidualnych dla młodych Kulinarnych Odkrywców.
Jak wziąć udział? Do konkursu może zgłosić szkołę dyrektor lub upoważniony nauczyciel. Konkurs ruszył 1 września, a gotowe prace – konkursowe filmy - mogą nadsyłać nauczyciele opiekujący się zespołami uczniów od 1 września do 10 listopada.
Więcej informacji o konkursie oraz formularz zgłoszeniowy na stronie www.tescodlaszkol.pl
O badaniu: „Kulinarni odkrywcy” – badanie umiejętności kulinarnych wśród dzieci w Polsce na reprezentatywnej próbie 1000 matek dzieci w wieku 6-16 lat. Badanie na zlecenie Tesco dla Szkół przeprowadzone przez MillwardBrown, 07.2014.
O firmie: Tesco Polska jest czołową siecią sklepów samoobsługowych na polskim rynku z ponad 450 sklepami, od hipermarketów po małe osiedlowe supermarkety. Firma zatrudnia prawie 30 tys. osób i oferuje klientom produkty ponad 1500 polskich dostawców. Co tydzień sklepy Tesco odwiedza ponad 5 milionów klientów.
O programie: Tesco dla Szkół to organizowany przez firmę Tesco Polska od 12 lat program z zakresu społecznej odpowiedzialności biznesu. Głównymi beneficjentami programu są szkoły podstawowe oraz gimnazjalne. W ramach programu ufundowano pracownie komputerowe i multimedialne oraz sprzęt dydaktyczno-sportowy dla w sumie 11 tysięcy polskich szkół o łącznej wartości ponad 13 milionów złotych.
Wg badań UNICEF Polska zajmuje 8. miejsce na świecie pod względem otyłości dzieci, a odsetek dzieci z nadwagą rośnie u nas najszybciej. Do powstrzymania epidemii otyłości nie wystarczy sama nauka o tym, jak ważne jest zdrowe żywienie. „Dzieci i nastolatki nie lubią jadać zdrowych rzeczy, bo zdrowe nie jest ‘cool’” – mówi Alicja Kalińska, dietetyk i doradca żywieniowy. „Własne zdrowie to dla dziecka abstrakcyjne pojęcie. Sposobem na przekonanie go do spróbowania czegoś, za czym nie przepada, a co jest dla niego dobre, jest wspólne gotowanie. Jedzenie przygotowane własnoręcznie, według własnych upodobań, zawsze smakuje lepiej.” Wyniki ogólnopolskich badań „Kulinarni odkrywcy”, sprawdzających stan edukacji kulinarnej dzieci w wieku 6-16 lat, wskazują jednoznacznie
- im lepiej dziecko potrafi sobie poradzić w kuchni, tym zdrowiej się odżywia, a rzadziej sięga po słodycze i fast food.
Nauka gotowania a zdrowe jedzenie
Niestety, polskie dzieci radzą sobie z gotowaniem bardzo kiepsko: ponad połowa nie jest w stanie nawet zaparzyć sobie herbaty, a z usmażeniem jajecznicy poradzi sobie tylko co czwarte. Nie lepiej jest w województwie pomorskim. Choć według rodziców 94% pomorskich uczniów poradzi sobie ze zrobieniem kanapki, to aż 60% z nich nie pokroi sobie chleba ani wędliny. Z odgrzaniem gotowego obiadu poradzi sobie jedynie 34% - to najgorszy wynik w kraju. Przygotować drugie śniadanie do szkoły potrafi tylko 8% dzieci, a ugotować ryż co dziesiąty uczeń. Z braku samodzielności w kuchni wynikają złe nawyki żywieniowe. Aż 24 % dzieci w województwie pomorskim zamiast przygotować lub podgrzać posiłek zaspakaja głód słodyczami lub słonymi przekąskami.
Jak temu zaradzić? Badania „Kulinarni odkrywcy” wskazują, że bardzo ważne jest rozbudzanie zainteresowania kulinariami od najmłodszych lat, kiedy dzieci najchętniej przebywają w kuchni. Aż 74% najmłodszych (6-8 lat) lubi zajęcia kulinarne, ale z wiekiem odsetek ten spada i już tylko co drugi nastolatek lubi gotować. Gimnazjaliści nie chcą i często nie potrafią gotować – zaledwie 45% nastolatków potrafi ugotować jajka, a z ugotowaniem zupy poradzi sobie tylko co dziesiąty.
Gotowanie może być zabawą
W odpowiedzi na zdiagnozowany przez badania problem, 12. edycja programu Tesco dla Szkół poświęcona jest właśnie edukacji kulinarnej dzieci jako sposobowi na wpajanie zdrowych nawyków żywieniowych. Konkurs Tesco dla Szkół – „Kulinarni odkrywcy” dzięki unikalnej filmowej formule łączy edukację z zabawą. Zadaniem konkursowym uczniów jest nakręcenie dwuminutowego filmu przekonującego, że gotowanie może być kreatywną i ciekawą zabawą. Szkoły, których uczniowie przygotują najciekawsze prace i wykażą najwięcej zaangażowania, mają szansę na zdobycie nowoczesnego sprzętu dydaktycznego, w tym 10 pracowni multimedialnych, 16 zestawów do szkolnej sali kinowej oraz nagród indywidualnych dla młodych Kulinarnych Odkrywców.
Jak wziąć udział? Do konkursu może zgłosić szkołę dyrektor lub upoważniony nauczyciel. Konkurs ruszył 1 września, a gotowe prace – konkursowe filmy - mogą nadsyłać nauczyciele opiekujący się zespołami uczniów od 1 września do 10 listopada.
Więcej informacji o konkursie oraz formularz zgłoszeniowy na stronie www.tescodlaszkol.pl
O badaniu: „Kulinarni odkrywcy” – badanie umiejętności kulinarnych wśród dzieci w Polsce na reprezentatywnej próbie 1000 matek dzieci w wieku 6-16 lat. Badanie na zlecenie Tesco dla Szkół przeprowadzone przez MillwardBrown, 07.2014.
O firmie: Tesco Polska jest czołową siecią sklepów samoobsługowych na polskim rynku z ponad 450 sklepami, od hipermarketów po małe osiedlowe supermarkety. Firma zatrudnia prawie 30 tys. osób i oferuje klientom produkty ponad 1500 polskich dostawców. Co tydzień sklepy Tesco odwiedza ponad 5 milionów klientów.
O programie: Tesco dla Szkół to organizowany przez firmę Tesco Polska od 12 lat program z zakresu społecznej odpowiedzialności biznesu. Głównymi beneficjentami programu są szkoły podstawowe oraz gimnazjalne. W ramach programu ufundowano pracownie komputerowe i multimedialne oraz sprzęt dydaktyczno-sportowy dla w sumie 11 tysięcy polskich szkół o łącznej wartości ponad 13 milionów złotych.