Wymyśl gdyński przysmak – na słodko

Opublikowano środa, 4 września 2013, ostatnia aktualizacja środa, 4 września 2013 08:27:15

Już można nagrzewać piekarniki i włączać miksery. 3 września 2013 r., wystartowała trzecia edycja konkursu na „Gdyński Przysmak". Tym razem w wersji na słodko. Przesyłać można przepisy wraz ze zdjęciami propozycji gdyńskich deserów.

I miejsce w 2011 r. - Małgorzata Błasiak, falujące śledzie
 
Deser ma się rozpływać w ustach, ale i dostarczać estetycznych przeżyć, czyli ładnie wyglądać. Słodki przysmak powinien kojarzyć się z Gdynią, podkreślać jej nadmorski charakter, ale i otwartość na nowinki z różnych stron świata.
 
Mogą to być na przykład pyszne ciasteczka, na które przepis przekazywany jest z pokolenia na pokolenie, sękacz w kształcie Sea Towers lub deser z wykorzystaniem zamorskich przypraw.
 
Przepis wraz ze zdjęciem należy przesłać na adres e-mailowy: projekty@arg.gdynia.pl lub do siedziby organizatora - Agencji Rozwoju Gdyni - na adres: al. Zwycięstwa 96/98, Pomorski Park Naukowo-Technologiczny, budynek H, 81-451 Gdynia - do 23 września 2013 r.(decyduje data stempla pocztowego). I miejsce w 2012 r. - Przemysław Roman, ceviche
 
Zwycięzcy, na których czekają atrakcyjne nagrody, ogłoszeni zostaną 29 września 2013 r. podczas V Weekendu Kulinarnego Gdyni.
 
Agencja Rozwoju Gdyni, która organizuje konkurs, planuje wydać mini książkę kucharską z przepisami uczestników. Dotychczas brakowało jednak propozycji deserów, stąd pomysł na tegoroczną, słodką edycję.
 
W poprzednich edycjach konkursu, do których można było zgłaszać przystawki, zupy, dania główne i desery, zwyciężyły „falujące śledzie" przypominające koniki morskie i ceviche ze śledzia z kaparami w liściu cykorii z grillowanymi z miodem i sezamem krewetkami podawane z jogurtowym sosem koperkowo-tymiankowym. Mniam...

Komentarze

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.

Zaloguj się